Sushi jest jednym z najsłynniejszych japońskich produktów eksportowych i jest bardzo lubianym daniem na całym świecie. Ale choć wielu uważa się za koneserów, jest wiele ciekawych faktów na temat sushi które mogą dziwić. Poniżej przedstawiamy niektóre z bardziej niezwykłych faktów.

Sushi nie pochodzi z Japonii.

Większość ludzi uważa, że sushi w Warszawie pochodzi z Krainy Wschodzącego Słońca, ale w rzeczywistości pochodziło z Azji Południowo-Wschodniej. W końcu przeniosło się ono do Chin i zostało wprowadzone do Japonii około VIII wieku. W pierwotnej formie ryby były solone i pakowane w sfermentowany ryż w taki sam sposób, aby ryby nie zepsuły się w transporcie. Japończycy zaadaptowali ten sposób przyrządzania do własnych upodobań i zamiast wyrzucać ryż trzymali go jako część dania. Na przestrzeni lat wprowadzono wiele zmian, dzięki którym sushi przekształciło się w prawdziwie uniwersalną kuchnię. Tak więc, chociaż może nie wywodzi się z Japonii, kraj ten naprawdę zasługuje na pochwałę za jego ogromną popularność na całym świecie.

80% Tuńczyk błękitnopłetwy jest używany do wyrobu sushi.

Tuńczyk jest jednym z najpopularniejszych składników w Sushi i jest spożywany w Japonii od połowy XIX wieku. Tuńczyk błękitnopłetwy jest najbardziej poszukiwanym i pożądanym gatunkiem do tego stopnia, że w samej Japonii zjada się aż 80% tuńczyka złowionego na Atlantyku i Pacyfiku. Chociaż ta pozornie alarmująca liczba od czasu do czasu przyciąga uwagę świadomych ekologicznie, niedawne badanie wykazało, że populacja tuńczyka błękitnopłetwego w rzeczywistości nie zmniejszyła się tak znacząco.

Ryby pochodzące z krajów zachodnich należy zamrozić.

Ryby używane w sushi nie są naprawdę świeże.

Ze względu na rygorystyczne przepisy bezpieczeństwa żywności w USA i Europie, surowe ryby muszą być mrożone na pewien okres czasu, aby zabić wszelkie pasożyty.

Zanim jednak zdecydujesz się zbojkotować lokalną japońską restaurację, warto wspomnieć, że metody zamrażania są ostrożnie stosowane, aby zapewnić, że surowa ryba, pozostając bezpieczną do spożycia, zachowuje również swój oryginalny smak i konsystencję.

Certyfikacja dla restauracji

Kuchnia japońska przygotowywana jest według niezwykle rygorystycznych standardów, które są ściśle przestrzegane przez jej kucharzy, zarówno w Japonii, jak i na Zachodzie. Jednak aby mieć pewność, że japońskie ministerstwo rolnictwa właściwie przestrzega swoich zwyczajów gastronomicznych, stworzyło ostatnio panel, który ma za zadanie przeanalizowanie pewnego rodzaju systemu certyfikacji restauracji za granicą. W jej wynikach znalazła się lista przestępstw kulinarnych, których należy za wszelką cenę unikać, w tym zbyt grube krojenie ryb, nadużywanie wasabi i nadmierne gotowanie ryżu!

Ryby z gatunku śmiertelnie niebezpiecznych dla człowieka.


Rozdymka jest jednym z najbardziej godnych uwagi dodatków do sushi i jest głównym składnikiem w Fugu. Jednak w jego narządach znajdują się śmiertelnie trujące toksyny. Tak śmiercionośna jest ta ryba, że Japonia ma surowe przepisy dotyczące jej przygotowania. Szefowie kuchni sushi muszą przejść rygorystyczne szkolenie, zanim będą mogli przygotowywać dania z Fugu, kończą szkolenie testem, który polega na zjedzeniu przez przyszłego szefa kuchni dania które sam przygotował.