W dzisiejszych czasach torty ze sztuczną bitą śmietaną i nadmiarem ciężkiej masy powoli odchodzą w niepamięć. Coraz większą wagę, oprócz samego wyglądu odgrywa również jakość zastosowanych składników i smak. W chwili obecnej na szczęście nie musimy ograniczać się jedynie do konkretnej oferty najbliższych sieciowych cukierni. Z dnia na dzień powstaje coraz więcej prywatnych pracowni cukierniczych, które zamiast masowej produkcji, skupiają się na indywidualnych zamówieniach. Niewielka, lokalna cukiernia to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które chcą zaskoczyć swoich gości i przygotować prawdziwe dzieło sztuki, które nie tylko pięknie będzie się prezentować, ale przede wszystkim będzie nieziemsko smakować.

 

Diabeł tkwi w dodatkach

Jak łatwo się domyśleć to całość tortu ślubnego ma zapierać dech w piersiach, ale bardzo często największe wrażenie robią najmniejsze detale. Pamiętać należy o tym, że trendy w zdobieniu tortów zmieniają się bardzo często, dlatego też warto zapoznać się z aktualną modą. W dzisiejszych czasach do zdobienia tortów najczęściej wykorzystuje się żywe kwiaty oraz toppery, które stały się bardzo dużym hitem. Dekoracje tego typu są bardzo uniwersalne, dzięki czemu można je śmiało wykorzystać zarówno w przypadku tortów pokrytych masą cukrową, jak i również w przypadku tzw. naked cake. Bez względu na wszelkie trendy w zdobieniach, torty weselne muszą być wykonane bez nawet najmniejszego błędu.

 

Charakter wesela

Dobry tort ślubny powinien przede wszystkim doskonale dopasować się do ogólnego charakteru wesela oraz pary młodej. Musi rewelacyjnie współgrać z wystrojem sali i pozostałymi dekoracjami. Na przykład w nowoczesnych salach lustrzanych nie najlepiej sprawdzą się torty rustykalne. Gdy para młoda decyduje się na ślub w bieli, to zarówno bukiet panny młodej, wystrój sali jak i również sam tort powinien być w bieli. Osoby, które chcą skutecznie wyróżnić swój tort weselny powinny postawić w pierwszej kolejności na różnorodne elementy personalizacji, takie jak np. monogram imion pary młodej albo topper z nazwiskiem.

 

Dobrze policzony tort

Bardzo ważnym aspektem przy zakupie tortu jest również to, aby dobrze policzyć liczbę porcji. Jak łatwo się domyśleć tortu ślubnego nie może zabraknąć, ale warto zadbać również o to, aby nie pozostało go za wiele. Dobra cukiernia będzie kierować się zawsze liczbą porcji, a nie wagą, która uzależniona jest od tego, co tak naprawdę znajduje się w środku. Doświadczony cukiernik pomoże nam wybrać odpowiednią wielkość tortu, dlatego też warto skorzystać z jego pomocy.

Więcej w tym temacie na stronie internetowej: http://cukierniaiwona.pl/